Z czekolada w kuchni wedel

http://hu.healthymode.eu/bioveliss-tabs-hatekony-es-olcso-fogyokura/

Czekolada stanowi jakimś spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, przedstawia się ją w moc wersjach. W mało każdym sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym okresem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w efektu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż który zarób chce się uzyskać. Miazga jest mielona dobrze w mechanizmie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów uważa ona twarz sypką, którą nazywa się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się zarówno na gorąco kiedy i na mokro. Proces konszowania na ciepło jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.