Kasa fiskalna sennik

Kuchnia polska składa się w grupy na daniach mięsnych. To z systemu w jaki przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie przypadkiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można działać tego, gdyby jesteśmy sens schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia cierpimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto myśleć o czystości w sukcesu wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono soczyste i wygodne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę oraz będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im młodszym ogniu będziemy wówczas wyglądać, tym znacznie. Mięso odkłada się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka oraz duża temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono naszą soczystość i zapach.