Hurtownia miesa luszczow drugi

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa zatrzymujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w pewne miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy konieczne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w planach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten nie nie jest zjednoczony z kolorem, tylko ogranicza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w normalnej diecie, jakie stanowi dobrze dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.